Prepustite se simfoniji okusa i mirisa Dalmacije te doživite nezaboravno gastronomsko putovanje. Uživajte u jelima pripremljenim s ljubavlju, samo za vas, i osjetite čari vrhunskog maslinovog ulja te sjajnih vina koja pričaju priču o suncu, moru i tradiciji.
Zlatno maslinovo ulje i pršut – Okusi tradicije
Maslinovo ulje nije samo simbol zdrave, mediteranske prehrane, već i istinski vrhunski gastronomski užitak. Kapljica ovog tekućeg zlata na svakom jelu budi sva osjetila.
Kušate li pravi dalmatinski pršut, osjetit ćete mirise bure i mora, jer upravo ti elementi, zajedno s tradicionalnim načinom sušenja, daju mu prepoznatljiv okus. Receptura se prenosi s generacije na generaciju, čuvajući autentičnost i duboku povezanost s našim krajem.
Kruna dalmatinske kuhinje: Pašticada
Pašticada je bez sumnje kruna dalmatinske kuhinje. Ovo je jelo od goveđeg mesa (frikando) koje se u Dalmaciji najčešće priprema za posebne prigode i slavlja. Tradicionalno se poslužuje uz domaće njoke od krumpira. Govori se da recepata za pašticadu ima koliko i Dalmatinki – svaka kuharica (ili kuhar!) čuva svoj tajni sastojak. Umjesto da se opterećujete čiji je recept najbolji, jednostavno se prepustite i uživajte u ovom remek-djelu okusa!
Magija ispod peke: Jela koja pričaju priču
Jela pod pekom predstavljaju tradicionalni način pripreme hrane u plitkoj posudi pod zagrijanim željeznim poklopcem (zvonom). Tajna je u tome što se hrana istovremeno peče i kuha, što joj daje jedinstvenu sočnost i aromu. Pod pekom se mogu naći razne delicije – od mesa do ribe, hobotnice, lignji, uvijek uz dodatak krumpira. Iako priprema izgleda jednostavno, ovo je posao za pravog majstora. Obično se priprema i jede u društvu, čineći svaku večeru posebnom.
Brujet: Okus mora na vašem stolu
Brujet je još jedno tipično dalmatinsko jelo čiji je temelj svježa riba, po mogućnosti nekoliko različitih vrsta tamnije ribe. U kombinaciji s kremastom purom (palentom) i čašicom domaćeg crnog vina, čini ukusno i zdravo jelo koje odiše morskom svježinom.
Blitvenjak: Slatka tajna Brela
Neobičan, ali neodoljiv – blitvenjak je tradicionalni breljanski kolač koji se radi od blitve! Iako kombinacija slatkog i blitve možda zvuči neobično na prvu, garantiramo da je izuzetno ukusno jelo. Donosimo vam i recept kako bi se ova jedinstvena slastica sačuvala od zaborava, a možda se i sami okušate u pripremi. Zašto ne? Spada u skupinu jednostavnijih jela za pripremu.