Kulturne znamenitosti

Kapelica Sv. Kaja

Kapela sv. Kaje, najstarija sačuvana među breljanskim kapelicama, sagrađena je u 18. st. na Nevistinoj stini, prastarom putu iz Donjih u Gornja Brela. Ovog sveca, papu i Dalmatinca, popularizirao je makarski biskup Nikola Bijanković.

Kapelica Sv.Kaja postoji još 1768. Minijaturnim oblikom sagrađena je na stijeni uz prastari put prema prijevoju Nevista (494 n/m), uokolo kojeg su groblja od prapovijesti do srednjeg vijeka.

Postoji nekoliko legendi vezanih za prostor oko ove kapele. Od sedla prema zapadu bio je križ oko 1.5 metar visine, jer se na tom mjestu Gospa ukazala Breljanima i upozorila ih da će ih napasti Senjani. Ne samo da ih je upozorila, nego ih je i spasila pomorivši Senjane kudjeljom. I danas možemo vidjeti grobove sve ispod Sv. Kaje i put Francuske ceste. Taj križ se ljubio po dolasku i po odlasku, odnosno svakim prolaskom pored Sv. Kaje. Iznad Sv. Kaje nalazi se ploča u obliku kola. Stari su zabranjivali djeci prelaziti preko nje, jer su tu igrale vile pa su se bojali da im ne odnesu djecu.

S ovog mjesta pruža se prekrasan pogled na susjedne otoke i Makarsku rivijeru.

Otkrij više