Prirodne znamenitosti

U spomen divovima

Bijankovićev bor

To je bio jedan od najljepših i najpoznatijih borova u Brelima. Rastao je iz samog kamena i bio star preko 300 godina. Uništen je nepažnjom pri izgradnji hotela Soline 1983. godine. Pod njegovom bogatom krošnjom sjedio je i meditirao zaljubljenik u Brela - makarski biskup Nikola Bijanković (1645.-1730.) koji je u mnogočemu zadužio Brela i Breljane. Nakon pobjede nad Turcima kod Sinja 1715. godine, u Brelima je sagradio crkvu Gospe od Pobjede (danas crkva Gospe od Karmela).
Na mjestu starog bora, njemu u čast, zasađen je novi bor, ulica u Brelima dobila je njegovo ime, a 16.07.2015. godine pored crkve Gospe od Karmela postavljen je spomenik biskupu Bijankoviću.

Stari hrast u Solinama

Stari hrast medunac (Quercus pubescens Villd.)  bio je star oko 300 godina, promjera krošnje oko 20m i izuzetno lijepog habitusa, zaštićen 1967. godine kao spomenik prirode. Vjerojatno je bio najstariji i najveći primjerak ove vrste u našoj županiji, a i mnogo šire. Rijedak je primjerak svoje vrste tako velikih dimenzija koji raste u neposrednoj blizini morske obale u Dalmaciji, jer eumediteranska klimatska zona nije optimalna klima za ovu vrstu.

Njegov nasljednik, klonirani hrast medunac nastao je cijepljenjem izbojka staroga stabla kojeg je vjetroizvala uništila 12. ožujka 2012 godine. Plemke su uzete sa sjeverne strane krošnje srušenoga stabla te cijepljene na kompatibilnu podlogu početkom travnja modificiranim engleskim spojem. Do kraja te vegetacijske periode cijepovi ostaju na kalusiranju u stakleniku, a završetkom vegetacije (studeni) premješta se 10-ak primjeraka na prezimljavanje u plastenik rasadnika Hajderovac, Kutjevo. Druge godine nakon cijepljenja preostaje samo 5 primljenih cijepova koje preuzima Milan Žgela, dipl. ing. šumarstva, i odvozi na uzgajanje u svom dvorištu u Bjelovaru. Tijekom godina prezimljava u konačnici jedna sadnica koja slijedeće godine, uz korektnu uzgojnu brigu, doseže visinu od 350 cm, te se u slijedećoj vegetaciji orezuje (redukcija postranih izbojaka) i dostiže visinu od 525 cm. Konačno se 5. prosinca 2018. godine medunac vraća kući, zahvaljujući djelatnicima Hrvatske udruge za arborikulturu i  Turističke zajednice Brela  te prebacuje na zimsko čuvanje, a sadi 13. travnja 2019. godine u dvorištu crkve Gospe od Karmela.

Otkrij više