Aktivni odmor

Poučna staza PUTOVIMA DREVNE BERULIJE

Poučna staza "Putevima drevne Berulije" od Subotišća do Crkve sv. Nikole duga je oko 2.700 m, a savladava se za oko sat ili nešto više vremena u jednom smjeru, ovisno o fizičkoj spremi posjetitelja.

Obilježena je s devet poučnih tabli. Ovo je lagana planinarska staza, njen obilazak traje oko 1 h. Naravno, kao i za svaku planinarsku stazu potrebna je čvršća planinarska obuća.

Početak staze je u današnjem središtu mjesta Brela Gornja, u Subotišću. Staza dalje vodi do nedavno iseljenog naselja Gornja Mala sa starom crkvom Gospe od zdravlja iz prijelaza sa 17. na 18. stoljeće, starim kamenim kućama, guvnima i bunarima. Staza dalje sa svoje desne strane ostavlja ilirsko groblje zvano Gomila i drevno naselje Besedišće, prolazi pokraj drevnog naselja Klešići, izvora Vodice, špilja Mrkore, te guste borove šume znakovitog naziva Dubrava, do crkve sv. Nikole (572 m nadmorske visine) iz 14.st. – donedavnom stoljetnom zaštitniku Brela.

Tragovi minulih vremena svjedoče na svakom koraku: pašnjaci i livade, vrela "žive" izvorske vode, torovi i pastirske staje na padinama pitome planine gdje su pasle ovce, koze, konji, mazge i magarad. Lovile s se jarebice i zečevi, a odnedavno divlje svinje i divokoze. Danas se ovim krajolikom sreću ljubitelji prirode: izletnici, planinari, turisti, učeničke ekskurzije, umirovljeničke skupine… Miris vriska, kadulje, žuke i tilovine liječi dušu, mame izletnike i zaljubljenike u ovu pitomu planinu. Gnijezde se ptice i cvrkuću sa stabala.

Poučna staza ima što pokazati, još više svjedočiti o nepatvorenom prirodnom dragulju, stvaralaštvu žuljevitih ruku ovdašnjih žitelja, privrženih svom ognjištu i stalnoj borbi za održanje i opstanak u skladnom suživotu s prirodom.

Find out more

 

Otkrij više