Blog

Predivne plaže za odmor iz snova i morske avanture

U podnožju Biokova između Omiša i Makarske smjestila su se Brela, poželjna destinacija koja zadovoljava potrebe posjetitelja za mirom, prirodom, zabavom, rekreacijom, obiteljskim odmorom ali i ne manje važnom bogatom i raznolikom gastronomskom ponudom.

Ono po čemu su Brela nezaobilazna ljetna lokacija su njihove predivne plaže. Najpoznatiju Punta rata 2004 god. Forbes je uvrstio na listu 10 najljepših plaža svijeta. Poznata Punta rata dio je 7 kilometara dugog obalnog dijela od Jakiruše do Loznice, a put je to uz koji se protežu šljunčane plaže. Raznolikost plaža pogoduje potrebama posjetitelja u želji za uživanjem u netaknutoj prirodi i pogledu na Kamen Brela, najmanji jadranski otok sa stablima alepskog bora, njih 7 vrsta, prepoznatljiv je simbol Brela ali i Hrvatske na kojem već godinama stasaju nove generacija galebova.

Kamen Brela je gromada breče - stijene sastavljene od međusobno slijepljenih razbijenih fragmenata minerala ili stijena te jedinstvene vegetacije na hrvatskom priobalju, nalazi se na zaštićenom području. No, s već spomenutim borom plaža je prekrivena mirtom, planikom i drugim sredozemnim vrstama bilja koje osim što doprinose hladovini, svojim svježim mirisom djeluju i izuzetno opuštajuće. Zanimljivo je da se kamen Brela često stavlja na promociju Hrvatske kao atraktivnog mjesta za ljetni odmor, a također uljepšava i grb općine Brela. Fotografije koje ćete ondje snimiti nije potrebno provući kroz filter, iako će izgledati kao da su dorađene, plavetnilo mora tirkizne boje upravo poziva na odmor očiju, duše i tijela. Stoga, svaka vaša fotografija zapravo izgleda kao jedna razglednica iz Brela.

Na plaži Punta rata 30-tih godina prošlog stoljeća postavljale su se posude za dobivanje soli iz morske vode. Sol se zatim nosila iza Biokova i prodavala ili mijenjala za druge potrebne proizvode (prije el. energ. meso bi se nasolilo i na taj način čuvalo od kvarenja, te su obitelji koristile znatno veće količine soli). Danas je značaj plaže Punta rata u njezinom očuvanju obalnih ekosustava, kako je na temelju istraživanja od 1968. a završenog 2022. zaključeno da je 27 posto hrvatskih plaža zbog nasipavanja oštetilo ekosustav, a tendencija ide u prilog daljnjeg oštećenja. Breljanske plaže tako svjedoče o netaknutoj prirodi u koju su samo postavljene neke od sprava za zabavu ili upotpunjenje odmora.

Za ljubitelje zabave i aktivnog odmora tu su plaže na kojima se možete osvježiti u brojnim beach barovima koji se nalaze duž šetnice, restoranima ili pak okušati svoj avanturistički duh bilo da je riječ o jet ski, rent a boat, ili parasailingu. Roniti možete s malom obiteljskom tvrtkom 'Bikini dive' koja se nalazi uz plažu Stari porat, te krenuti u istraživanje podmorja ili pohađati školu ronjenja s bocom (SCUBA). Pored plaže Maestral imate mogućnost za street workout s dvanaestak sprava za vježbanje, a nekoliko ih se nalazi i uz šetnicu u uvali Stomarica, uvali Podrače i uz šetnicu u predjelu Jardula.

U ranim jutarnjim satima na šetnici se može susresti veliki broj rekreativaca, bilo da je riječ o trčanju, brzom ili nordijskom hodanju. Ako pak tražite skrivene ili „divlje“ plaže, uz duž šetnice možete pronaći i plažu Vruju. Jedina plaža za pse je Pročiok, smještena između Stomarica i Podcrkavlja. Uz specifičnosti spomenimo i špilju Medvidinu s malom plažom u kojoj je nekad boravila sredozemna medvjedica, te cijelu uvalu Loznica.

Da su Brela i njihovo priobalje bili popularni i u rimskim vremenima, svjedoči nam nalazište fragmenata amfora i finije rimske i helenističke rimske keramike iz 3/2.st.pr.Kr. na dnu plaže u uvali Jakiruša. Amfore su služile za transport sjevernoitalskog vina prema Istoku, no može biti i prema istočno jadranskom tržištu. Promet uz duž obale se odvijao malom kabotažom, a lađe su se lako mogle skloniti od nevremena u pitomom uvalama. Za ljubitelje romantike tu su nezaobilazne noćne šetnje uz plažu ili uz zalazak sunca.

Brela su uistinu ono što trebate za odmor, mogućnost da sami kreirate slobodno vrijeme shodno vašim interesima i željama. Jeste li željniji prirode i društva ili i jednog i drugog odučite sami i pronađite plažu baš za vas. Stoga, sugeriramo vam da obiđete šetnicu i pronađete baš onu na koju ćete se vraćati.

 

Otkrij više