Blog

Brela – mjesto u koje se gosti stalno vraćaju

Podno planine Biokovo smjestila se općina Brela koju čine dva naselja i nekoliko zaseoka. Tako se unutar Parka prirode Biokovo nalazi naselje Gornja Brela, dok naselje Brela čini nekoliko zaseoka od kojih su najveći Soline i Donje Selo…

Mjesto je to bogate povijesti, prirodne ljepote i kulture o kojima više mogu saznati svi turisti ali i domaćini jer su od ovog ljeta u Brelima krenule ozbiljne turističke ture. Turistička vodičica Nina Turić Roščić ispričala nam je više o tim turama, ali i o projektu osnivanja udruge turističkih vodiča "Makarska rivijera i Zabiokovlje".
Nina Turić Roščić je postala turistička vodičica 2020. godine, taman u vrijeme kada je pandemija covid 19 sve zaustavila. No to nije zaustavio Ninu i njezine kolegice Agatu Ravlić i Milu Katavić da osnuju Udrugu turističkih vodiča Makarska rivijera i Zabiokovlje i krenu u ostvarivanje svojih poslovnih ideja.

Agata je turistički vodič više od 20 godina, a Nina ju je upoznala na svojim planinarskim pustolovinama. Godinu dana su razmišljale o ideji da osnuju udrugu, a onda su se na kraju spojile s vodičima na Makarskoj rivijeri i osnovale udrugu koja danas broji 27 članova. Iako udruga postoji tek od veljače ove godine, njezin rad je odmah krenuo uzlaznom putanjom. Prva tura koju su održale u veljači bila je 'Romantične priče maloga mista' po Makarskoj. Na taj su način predstavile novonastalu udrugu, rad turističkih vodiča, a istaknule su i zanimljive priče ovoga grada koje su možda već i zaboravljene ili nepoznate većem broju ljudi. Na toj prvoj turi sudjelovalo je 60-ak ljudi koji su na sve reagirali pozitivno. Uslijedila je tura povodom Dana žena, zatim ture u Podgori, Tučepima…
U međuvremenu su turistički vodiči odrađivali dodatne edukacije, upoznavanje s lokalitetima, turističkim zajednicama i vodičima iz tih mjesta. Nina je s povijesti i baštinom Brela već bila upoznata ranije. Iako je rodom iz Makarske vezana je za Brela gdje je često dolazila prijateljima. Tako je spontano upoznavala ljude, povijest i baštinu. Zanimljivosti koje je otkrila potaknule su ju da pokrene turističke ture i u Brelima. To se pokazalo vrlo uspješnim.

U Brela se gosti stalno vraćaju, potvrđuje nam to Nina koja kaže kako su 70 posto gostiju koji sudjeluju na njenim turama stalni gosti ovdje. Ima i onih koji u Brela dolaze 22 godine zaredom.
„Brela su mjesto u koje ćete se sigurno vratiti, što zbog ljudi, što zbog prirodnih ljepota. Lako se zaljubiti u mjesto. Kad mi na turama kažu da su tu prvi put, moj odgovor njima je da vjerujem da će se vratiti opet. I jučer u istoj situaciji na turi mi je gospođa iz Berlina rekla da je prvi put u Brelima i da su već rezervirali smještaj za dogodine“, kazala je Nina.

Nina je istaknula kako vrijednost i značaj ovih tura najbolje opisuju dugogodišnji gosti koji i sami kažu da se tu osjećaju kao doma, poznaju Breljane, a nakon ture kažu da dobiju još jednu novu dimenziju, novi pogled na Brela. Gosti su generalno oduševljeni količinom informacija koje dobiju u 70 minuta, a na tako (relativno) malom prostoru.
U Brela najviše dolaze Nijemci, Poljaci i Austrijanci, no dolaze i iz Švicarske, Češke i drugih zemalja. Ne čudi da gosti vole boraviti ovdje, jer je ovo, prema Nininim riječima mjesto iznimne ljepote i jedinstvene povijesti i tradicije. Ono što je najzanimljivije u ovom poslu jest to kada se krene s lokalnim turama na Makarskoj rivijeri otkrije se kako je svako mjesto drugačije.

Plaža Punta rata u Brelima je prvo što zamijete turisti, no plaža je više od njene ljepote, bogat je tu sustav flore i faune. Nina nam kaže kako je u Brelima to najviše očuvano i najviše se o tome brine. Također, tu je i špilja Medvidina koja je jedno od posljednjih staništa sredozemne medvjedice. Poznate su i zanimljive vrujanske bure koje ovdje pušu, mikroklima koja se očituje u tome da je bilo -6 Celzijusa u Donjem selu kod plaže Punta rata, a s druge strane u Solinama je bilo +6 Celzijusa. To su velike oscilacije u isto vrijeme, u jednom danu i u jednom mjestu.
Na ovim ćete turama čuti i o uzgoju višnji maraski koje je Zadar otkupljivao. Njihove višnje su nekada bile na cijeni. Za jedan kilogram višanja mogao se kupiti kilogram mesa. Svaka tura je popraćena dodatnim pitanjima gostiju koji često ostanu zbunjeni kada je povijest u pitanju. Postavljaju pitanja kako je moguće da je bilo toliko vladara koji su dolazili na ove prostore, zanima ih zašto su se baš na ovim prostorima zadržavali Mlečani, Turci, Francuzi…To su teme koja ih najviše zanimaju.

Na turama se govori i o legendama, posebno legendi o potopljenom gradu Pelegrinu. Strancima je to svakako vrlo zanimljivo.
„Brela su više od sunca i mora. Način života kojim se ovdje živi, priče, povijest i kultura – sve je vrijedno i treba se čuvati i njegovati, kao i uspomenu na sve ono što su naši stari napravili kako bismo bili tu gdje jesmo“, zaključila je Nina Turić Roščić.

Turističke ture u Brelima krenule su u lipnju i trajat će do listopada, dok otprilike traje i sezona. No, ukoliko bude interesa, ture će se održavati i duže od ovog predviđenog perioda. Udruga planira i dalje razvijati aktivnosti te ture za lokalno stanovništvo kod kojih treba probuditi interes za bogatom nematerijalnom i materijalnom baštinom, za onim što sve mogu prezentirati gostima i pokazati što je zaista vrijedno.

Otkrij više