Novosti

AUTENTICA festival gastronomije i vina na Makarskoj rivijeri od 10.-20.5.

SVIBANJ ZA PRSTE POLIZAT' – MAKARSKA RIVIJERA POSTAJE EPICENTAR EKSPLOZIJE OKUSA!

KAD AUTENTIČNOST IMA - OKUS. Jeste li znali da, na radost zagriženih gastronomada i turističkih znalaca, u svibnju Makarska priprema najukusniji festival ikada?

Desetodnevno događanje, naziva elegantnog kao i sam njegov sadržaj - Autentica Food&Wine 2024 –rezultat je zajedničkog truda Turističke zajednice Brela, grada Makarske, općine Tučepi i općine Podgora, uz partnerstvo TZ Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinske županije i Bluesun hotela; a održat će se od 10. do 20. svibnja 2024.. Odlučite li se za makar neko od događanja u sklopu raskošnog prigodnog programa, otkrit ćete zašto je makarski svibanj - baš za prste polizat'!

RIJEČ STRUKE. Manifestacija započinje svečanim otvorenjem 10. svibnja u Bluesun hotelu Soline u Brelima, za ljubitelje gastronomije odista interesantnim panelima na temu Uloge gastronomije u razvoju destinacije i Koncepta izvrsnosti i originalnosti u gastronomiji, koji će u fokus staviti trendove na na eno-gastro tržištu te stanje i mogućnosti unapređenja domaće gastronomije, uz prezentaciju Dalmatinske marende. Veseli nas što će ovu priliku uveličati uistinu zvučna imena domaće gastro scene - od najrenomiranijih chefova u Hrvatskoj, poput Rudolfa Štefana, chefa i vlasnika restorana Pelegrini u Šibeniku, omiljenog kulinarskog čarobnjaka Ivana Pažanina te pastry chefice Tee Mamut!

U narednim danima, morske oaze koje smo do sada poznavali najviše po božanstvenim plažama - Brela, Tučepi, Makarska i Podgora – postat će pravi mali epicentri – eksplozije okusa!

Naime, njihovi će restorani i konobe kroz sve dane festivala nuditi tradicionalnu Dalmatinsku marendu po promotivnim cijenama, posjetiteljima će vrata otvoriti kušaonice vina i maslinova ulja, a svaka općina i grad na rivijeri jedan dan unutar festivala priredit će na javnim gradskim trgovima feštu od hrane i vina, gdje će se kuhati tradicionalna dalmatinska jela, izlagati proizvodi lokalnih OPG-ova, te će se moći degustirati i kupiti vina i maslinova ulja. Naravno, kako to u Dalmaciji obično i biva, vrhunska hrana i piće bit će neizostavno začinjeni i nastupima poznatih izvođača.

POSJETITE LI TUČEPE 11. svibnja, guštat ćete u Dalmatinskoj marendi predstavljenoj u okviru cooking showa Blue Sun hotela i lokalnih ugostitelja, a nas posebno vesele i signature kokteli od craft gina kreiranog korištenjem aromatičnih trava s obronaka Biokova i agruma sa sunčanih otoka, koje će na Autentica barmen showu pripremati lokalni virtuozi iz vrgoračke destilerije Poetica!

MAKARSKA će 16. svibnja jednostavno prštati od okusa – pored degustacije vrsnih vina makarskih i imotskih vinara, paških sireva, proizvođača meda iz Udruge medara, pršuta te craft piva iz Prve makarske pivovare, posjetitelji će guštati u autentičnom Makarskom rižotu, koji će uz svesrdnu pomoć izvrsnog makarskog kulinara Maria Tomaša pripremiti nitko drugi doli omiljeni domaći chef Ivan Pažanin!

Bit će za Ivana i ocjenjivačkog posla – u društvu kolegica - meštrovice Tee Mamut i čuvarice jela biokovskog kraja Vedrane Vele Puharić, ocjenjivat će i Makarana torte, u čijem spravljanju će se natjecati vrsne domaćice, a mi jedva čekamo probati profinjenu slasticu od badema, koja će nam dočarati kako se jelo u gospodskim kućama makarskog kraja! A kao da već to nije dovoljno, začina ovoj večeri bit će pregršt – to su signature kokteli destilerije Poetica  koji s nogu obaraju – i trijezne, radionica Kist i pit koja sljubljuje umjetnost i vino, atraktivan probiotički napitak - domaća Kocha Kombucha, i za kraj, nastup klape Cambi na Kačićevu trgu!

IDUĆEG DANA, 17. svibnja, u Podgori, vrijeme je za iskonske tradicionalne poslastice – naime, uz Dalmatinsku marendu, dane otvorenih kušaonica vina i maslinova ulja te sajam OPG-ova, očekuje nas radionica izrade Kumpeta, slastice koja je obilježila Mediteran i čiji nam korijeni dolaze iz praskozorja civilizacije - ovu iznimnu delikatesu, čiji naziv dolazi od latinske riječi cupida – poželjna, naučit će nas spravljati Vedrana Vela Puharić! Dozu raskošno slatkog donijet će i Autentica chocolate workshop by Nadalina, a dozu kofeina vrijedni barmeni, koji će u sklopu Autentica barmen showa, uz koktele, pripremati i signature kave. Pored još jedne radionice Kist i pit, mi nikako ne bismo propustili ni cooking show na kojem se priprema “Dalmatinska teća”!

U ISTOM TEMPU NASTAVLJAJU I BRELA, koja će nam narednog dana, 18. svibnja, pružiti još jednu priliku da se kroz cooking show upoznamo sa toliko omiljenim i ovom podneblju svojstvenim konceptom Dalmatinske marende – mjestom će zamirisati slasna tuna na pašticadu, ali i blitvenjak, u čijoj se pripremi možete okušati u još jednoj radionici pod budnim okom Vedrane Vele Puharić. Neizostavni Autentica barmen show i začin za kraj večeri – koncert klape Berulia, pobrinut će se da makarska gastro avantura sa tradicijskim potpisom Vama i Vašim nepcima ostane – a gdje drugo, nego u ponajljepšem sjećanju!

Otkrij više