Plaže

Plaža Punta rata

Jedna od najljepših šljunčanih plaža svijeta nalazi se na zaštićenom području, rtu prekrivenom borovom šumom.
U srpnju 2004. godine, američki časopis Forbes uvrstio je ovu plažu među 10 najljepših plaža svijeta. Između najpoznatijih, poput Copacabane, St. Tropeza, Coste del Sol, te egzotičnih plaža u Balizeu, Antigui i Maldivima, našao se opravdano i djelić hrvatske ljepote.

Američki portal The Huffington Post  2014. godine proglasio je Brela destinacijom iz snova i razlogom da, što je prije moguće, „uskočite“ u avion za Hrvatsku.
Prema belgijskom portalu European Best Destinations – jedna od najljepših plaža u 2015. godini.
Dobitnica je i brojnih nagrada u Hrvatskoj.
Na zapadnoj strani plaže nalazi se Kamen Brela - simbol Brela, najčešći motiv s razglednica Brela i Hrvatske. Stijena je obrasla borovima koji se ponosno uzdižu pokazujući svoju ljepotu, ali i snagu, moć i prkos da rastu iz samog kamena.
U Brelima se uspješno spaja prirodna ljepota s ljudskom brigom za očuvanjem prirode. Do tog uspjeha se, uz prekrasnu prirodu, došlo vizijom, sposobnošću i umijećem domaćih ljudi.

Ovaj dio Brela spada u zaštićeno područje:
KATEGORIJA: značajni krajobraz (tipične pejzažne značajke šumske površine pod alepskim borom i tipične podbiokovske šljunčane plaže
GODINA PROGLAŠENJA: 1964. godina
POVRŠINA: 32,71 ha
POLOŽAJ: zapadni dio Brela
FLORA: Najveći dio zaštićene površine prekriva alepski bor (Pinus halepensis), ali i mirta
(Myrtus communis), planika (Arbutus unedo), šmrika (Juniperus oxycedrus), maslina (Olea europaea), pinija (Pinus pinea) i druge sredozemne vrste bilja. Alepski bor dobro podnosi sušu, visoke temperature i posolicu. Zbog svog svojstva da raste iz golog kamena i zbog otpornosti na posolicu, idealan je proizvođač hladovine uz morsku obalu. Ne samo da ugodno miriše, već osvježava i povoljno djeluju na čovjekovu psihu, a ima i antiseptična svojstva.
FAUNA: ptice i razne druge manje šumske životinje
 

Više informacija

Small pebbles Natural Shade Deck chairs Parasol Parking Shower WC Café bar Fast food Stands for selling products Trash can

Aktivnosti

Rent a Jet ski Padobran Pedaline Rent a SUP Banana and tube

Find out more

 

Otkrij više