logo small
hr | en | de | cz | it | fr | pl | si | ru | sk

COVID-19 info

Informacije o koronavirusu vezane uz turizam

COVID-19 obavijesti

(Ažurirano 05.06.2020.)
 
 
KOJI UGOSTITELJSKI OBJEKTI I OBJEKTI ZA SMJEŠTAJ SU OTVORENI U BRELIMA?
Trenutno su otvoreni sljedeći objekti:
Restorani:
- Hrast
- Burin
- Feral
- konoba Galinac - od 06.06. (subota)
Slastičarna/kavana:
- Roma
Kafići:
- Mačić
- Lungomare
- Gušti
- Nipper
- Surf
- Guliver - od 06.06. (subota)
Hoteli:
- hotel Berulia: od 10.06.
- aparthotel "Sunčeva postelja": od 10.06.
Obiteljski smještaj: otvoreno
 
APLIKACIJA "ENTER CROATIA"
Od 28. svibnja oformljena je nova web stranica EnterCroatia.
EnterCroatia online obrazac omogućuje posjetiteljima da unesu  sve potrebne podatke kako bi se okakšao proces prelaska granice. Aplikacija nije obavezna, ali je iz Stožera preporučuju radi bržeg prelaska granice.
 
Online obrazac uključuje sve podatke koji se obično traže u postupku prelaska granice i s jednostavnim predočenjem putovnice ili osobne isprave policijskom službeniku na granici, broj ili kod s osobne iskaznice ili putovnice automatski se povezuje sa svim unaprijed unesenim podacima. Na taj se način vrijeme za dovršetak cijelog postupka unosa podataka na granici za svaku pojedinu osobu u bilo kojem vozilu smanjuje na minimum, a protok prometa se povećava.
Svi posjetitelji koji će ispunjavati online obrazac zaprimiti će e-mail upute koje će uključivati epidemiološke smjernice i informacije koje su trenutno na snazi za posjetitelje koji dolaze Hrvatske.
Trenutno je stranica dostupna na engleskom i hrvatskom jeziku, ali će uskoro biti dostupna na drugim jezicima kao što su njemački, slovenski, mađarski, češki, slovački, poljski itd., odnosno biti će dostupno 10 različitih jezičnih verzija.
 
ULAZ U HRVATSKU I GRANICE
Hrvatska je 28. svibnja potpuno otvorila granice prema stanovnicima 10 europskih zemalja, koji sada mogu ući u Hrvatsku kako su to mogli i prije pandemije koronavirusa.
 
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je dana 28.05. donio Odluku da sljedeće države članice Europske unije čiji državljani zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:
- Češka
- Njemačka
- Mađarska
- Austrija
- Poljska
- Slovenija
--Slovačka 
- Estonija
- Latvija
- Litva
 
Prilikom ulaska u RH državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka (mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga – objasnili su iz Stožera.
 
Građani iz drugih zemalja EU-a (ovo vrijedi i za državljane BiH) i dalje mogu ući u Hrvatsku, ali će i dalje morati dokazati svoj razlog za ulazak u zemlju (poslovni, ekonomski, turistički ili osobni razlog). Za turistički posjet potrebno je predočiti potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu u Hrvatskoj (potvrda, voucher, ugovor o najmu kampa, ugovor o stalnom vezu itd.). 
 
Kako bi smanjili gužve na graničnim prijelazima i skratili vrijeme čekanja za prelazak državne granice koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporučuju stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr.
 
Svi ostali strani državljani koji nisu na gore navedenom popisu i žele prijeći državnu granicu moraju zadovoljiti jedan od sljedećih uvjeta:
 
- Posjedovati dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili plovila (moguće i nositelj leasinga), ILI dolazi na sprovod u Republiku Hrvatsku (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje). Po zadovoljenju uvjeta, tim stranim državljanima omogućava se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boraviti odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, kontakt broj telefona i vrijeme boravka – kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.
 
- Posjedovati dokumentaciju kojom dokazuju poziv gospodarskog subjekta u Republiku Hrvatsku, interes gospodarskog subjekta za njihov dolazak u Republiku Hrvatsku, ili poziv na poslovni sastanak. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti te kontakt broj telefona i vrijeme boravka – kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.
Dakle, to  znači da državljanin države članice EU/EGP koji ima rezerviran turistički smještaj u RH mora predočiti potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu.
Potvrda rezervacije smještaja u smještajnom objektu uključuje:
- potvrdu rezervacije smještaja svih pružatelja usluge smještaja/sve vrste smještaja
- vaucher putničke agencije 
- ugovor o zakupu u kampu
- ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma
- potvrda o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma
i dr.
Više na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova 
 
Svi ostali strani državljani koje imaju neki poslovni razlog, kojeg se u ovome času ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je uputiti da svoju namjeru prelaska državne granice (ulaska u Republiku Hrvatsku) najave na uzg.covid@mup.hr  te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.
 
Ovdje možete provjeriti najnovije informacije na graničnim prijelazima na hrvatskom jeziku: HAK-granični prijelazi
 
DA LI JE ZA ULAZAK U HRVATSKU POTREBAN DOKAZ O NEGATIVNOM COVID TESTU?
Ne, Hrvatska ne zahtijeva Covid testiranje niti dokaz o negativnom testu za ulazak u zemlju. 
 
POSTOJE LI LETOVI ZA HRVATSKU?
Broj letova za Hrvatsku se povećava kako ulazimo u mjesec lipanj. Croatia Airlines održava povratne letove iz Zagreba za Frankfurt, Amsterdam i Kopenhagen dok je najavljen novi let  za Zürich od 8. lipnja, a povratni letovi za Bruxelles, München, London, Sarajevo, Split-Rim, Dublin i Beč  najavljeni su za sredinu lipnja.Za više informacija o letovima aviokompanije Croatia Airlines, predlažemo da posjetite njihovu WEB STRANICU.
Promjene u zračnom prometu na ovoj poveznici.
 
S provizornim ponovnim otvaranjem granica u nadolazećim tjednima, neke komercijalne zrakoplovne kompanije već su na svojim internetskim stranicama objavile koji su letovi aktualni prema raznim hrvatskim zračnim lukama uzimajući lipanj i/ili srpanj kao datum početka (ovisno o zrakoplovnoj kompaniji). 
U nastavku možete pronaći popis web stranica nekih zrakoplovnih kompanija (neki od navedenih avio prijevoznika možda nisu najavili točne datume letova i najbolje je izravno provjeriti sa avio prijevoznicima za raspored letova, dok su druge avio kompanije možda najavile ili nisu najavile nastavak letova za Hrvatsku): 
POSTOJE LI DOMAĆI LETOVI UNUTAR HRVATSKE?
Domaći letovi su ponovno započeli i u ovom trenu to su letovi između Zagreba i Splita te Zagreba i Dubrovnika. Letovi iz Zagreba za Pulu i Zadar trebali bi se ponovno započeti od 8. lipnja. Ovim letovima upravlja kompanija Croatia Airlines i više informacija možete pronaći OVDJE
 
JESU LI U HRVATSKOJ OTVORENI HOTELI, SMJEŠTAJ KOD DOMAĆINA (APARTMANI, SOBE) I OSTALI SMJEŠTAJ?
Mnogi hoteli, kampovi i ostali smještajni kapaciteti nastavili su s radom u Hrvatskoj, dok se u narednim tjednima planira otvaranje još mnogih drugih. Predlažemo da izravno provjerite s hotelom, kampom ili drugim smještajnim kapacitetima za točne detalje. Napominjemo kako su svi smještajni kapaciteti dužni poštovati preporučene zdravstvene i sigurnosne procedure koje se mogu pronaći ovdje.
 
- Hoteli u Brelima pripremaju se za otvaranje.
Prvi hotel u Brelima koji će se otvoriti bit će hotel Berulia, a otvorit će se 10.06. Aparthotel "Sunčeva postelja" također otvara na dan 10.06.
Više informacija možete pronaći OVDJE
 
- Smještaj kod domaćina (sobe, apartmani, kuće za najam) u Brelima su otvoreni (slobodno pošaljite upit). Više informacija možete pronaći direktnim kontaktom s DOMAĆINOM ili putem TURISTIČKIH AGENCIJA  ILI raznih online portala.
 
JESU LI RESTORANI OTVORENI?
od 11. svibnja, restoranima i kafićima dozvoljeno je otvaranje uz mogućnost sjedenja vani te uz poštivanje i provedbu propisanih zdravstvenih i sigurnosnih mjera. Kako će mjere nastaviti popuštati i nakon odobrenja Tijela za civilnu zaštitu tijekom predstojećih tjedana, očekujemo kako će rad ugostiteljskih objekata ponovno biti u punom pogonu.
 
FUNKCIONIRA LI JAVNI PRIJEVOZ U HRVATSKOJ?
Počevši od 11. svibnja putovanje između regija u Hrvatskoj više nije ograničeno i na snagu je ponovno nastupila uspostava različitih autobusnih linija između gradova i regija u Hrvatskoj.
GetByBus

FUNKCIONIRA LI JAVNI TRAJEKTNI PRIJEVOZ U HRVATSKOJ?
Informacije o  trajektnim i katamaranskim linijama u i iz Hrvatske i/ili do hrvatskih otoka s kopna:
Jadrolinija
Krilo
SNAV
Venezia Lines
Adriatic Lines
i na stranicama HAK.
Ovaj popis ne može biti potpun, a raspored i početak usluge ovisi o pojedinoj kompaniji. Predlažemo da se direktno obratite davatelju usluga za točnost informacija budući da se rasporedi i usluge mogu promijeniti u bilo kojem trenutku.
 
BUDI ODGOVORAN, OSTANI SIGURAN
Sukladno smjernicama koje je izdala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), savjetujemo da se pridržavate sljedećih mjera:
• Držite distancu od  najmanje metar dalje od drugih ljudi i, gdje god je to moguće, izbjegavajte gužve
• Često perite ruke, i to najmanje 20 do 30 sekundi
• pokrijte nos i usta maramicom kad kišete ili kašljete (ne rukama)
• redovito prebrišite površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.
• Osobama s temperaturom višom od 37,5 ° preporučuje se da ostanu kod kuće, što je više moguće ograničavaju sve socijalne kontakte i potraže liječničku pomoć.
Ovdje možete pronaći najnovije vijesti sa službene web stranice vlade za točne i provjerene informacije o Coronavirusu: KORONAVIRUS.HR 
 
ILI

službenu stranicu HTZ

Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu!

Preporuke za rad hotela i iznajmljivača

Upute HZJZ za rad ugostiteljskih objekata

 

 

 

Zrakoplov

Do aerodroma Split, zatim autobusom ili taxijem.

Pregled direktne zrakoplovne povezanosti Hrvatske
www.croatiaairlines.hr       
www.split-airport.hr
www.omio.com

Pregled direktnih zrakoplovnih linija

Iz zračne luke do Splita možete koristiti autobus koji prati svaki let i vozi do trajektne luke, kao i unajmiti taxi ili rent-a-car. Možete koristiti i redovnu autobusnu liniju broj 37 koja vozi iz zračne luke u Split i Trogir svakih 20 minuta i za 30 minuta ste u Splitu.

Zatim, s autobusnog kolodvora Split nastavljate dalje autobusom prema Brelima. Vožnja Split – Brela traje 1h.

Autobus

Iz pravca Splita prema Brelima autobus vozi svakih ½ sata. Jednostavno se ukrcajte  na autobus koji vozi u pravcu Makarske ili Dubrovnika.

ONLINE RESERVATION (Promet Makarska)

Autobusni kolodvor Split


Promet Makarska
 

Automobil

Autocestom smjer Zagreb-Šestanovac ili smjer Rijeka-Šestanovac. Od izlaza Šestanovac do Brela otprilike je 10 km. Više informacija Hrvatske autoceste.

Vlak

Vlakom možete doći iz smjera Zagreb ili Rijeka do Splita, zatim autobusom ili taxijem do Brela. Više informacija na stranicama Hrvatskih željeznica.

Brod

Linija RIJEKA - SPLIT

Linija SPLIT-ANCONA-SPLIT

Više informacija na stranicama Jadrolinije.

Rent-a-car

XENON CAR RENTAL

 

Taxi

1. Taxi Brela
vl. Robert Raos, Breljanska cesta 13, Brela
mob. +385 (0)98 913 16 93
 

2. Taxi Hari
vl. Hari Jadrić, Bartola Kašića 56, Brela
mob. +385 (0)98 66 76 61

3. Taxi Hrvoje

Vl. Hrvoje Soldo, Breljanska cesta 4, Brela
mob. +385 (0)98 577 787

4. Taxi MRNJA
vl. Nikola Mrnjavac, Stomarica 24, Brela
mob. +385 (0)98 973 7007
 
5. Taxi Stipe
vl. Marino Ursić, Stjepana Radića 40, Brela
mob. +385 (0)98 971 10 01
www.taxiservicecroatia.com

6. Transfers Dalmatia
vl. Tomo Sokol
mob. +385 (0)91 755 06 07

pdf:Bus Line 37 - from Split to airport

Aktivni odmor

Vidi sve
 

Nagrada Plavi cvijet 2012.

Akcija PLAVI CVIJET Hrvatske turističke zajednice uključuje ocjenjivanje uređenosti turističkih mjesta primorske Hrvatske kao cjeline i pojedinačnih elemenata.

Brela 19°C
Vlažnost 88.2 %
Tlak zraka 1001 hPa
Vidljivost 10 km
Vjetar 29.5 kph
© TZ Brela 2014.       Development:   nove vibracije logo Nove vibracije d.o.o.