logo small
hr | en | de | cz | it | fr | pl | si | ru | sk

Održana prva radionica suhozidne gradnje na Francuskoj cesti u Brelima

08.05.2021.

Dana 8. svibnja 2021. godine održana je prva radionica obnove suhozida na Francuskoj cesti u Brelima. Radionicu je organizirala TZO Brela u suradnji sa stručnom udrugom „4 grada Dragodid“.

 
Turistička zajednica Općine Brela do sada je poduzela sljedeće aktivnosti vezane uz Francusku cestu:
1. Izrada konzervatorske studije „Francuska cesta na Biokovu poviše Brela“. Izrada studije povjerena je Institutu za povijest umjetnosti, centar „Cvito Fisković“.  Konzervatorska studija izrađena je 2017. godine.
2. Cesta je uvrštena u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske dana 25. rujna 2017. godine.
3. Uspostava poučne staze „Francuska cesta 2018. godine. Poučna staza sastoji se od 10 interpretacijskih tabli koje su postavljene od samog ulaza na cestu do krajnje točke na cesti.
(Francuska cesta poviše Brela; Povijesne ceste duž Biokova; Napoleonove ceste u Europi i Ilirskim pokrajinama; Francuska uprava u Dalmaciji; Maršal Marmont; Francuska cesta poviše Brela (2. dio); Frane Zavoreo; Kuluk – corvee; Francuska cesta poviše Brela (3. dio); Tabla Panorama na kraju ceste).
4. Izdana je knjiga „Francuska cesta na Biokovu poviše Brela“ na HR, EN i FR jeziku. Autor knjige je dr. sc. Josip Belamarić, nakladnik TZO Brela. Knjiga je izdana 2019. godine.
5. Izrađen je idejni projekt uređenja Francuske ceste u prosincu 2019. godine
 
Idejnim projektom predviđena je mogućnost sanacije manjih razvalina ceste, kao i prevenciju potencijalnih razvalina, upravo kroz stručne radionice.
Na cesti smo u obzir uzeli lokacije na kojima su potrebne minimalne intervencije. Najveći dio odnosi se na sami ulaz (pristup) cesti. 
Radionica je održana uz stručno vodstvo 5 voditelja iz udruge (Zvonimir Malbaša, Ana Burić, Jakov Varenina, Jelena Kulušić i Stipe Božinović). Sudjelovalo je 35 zainteresiranih polaznika radionice. Na radionici su savladani osnovni elementi gradnje suhozida i korišteni su tradicionalni alati.  
 
Polaznici na radionici došli su iz ukupno 3 županije: Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske. Također, u radionici je sudjelovalo 9 studenata Odjela za arheologiju iz Zadra, zajedno sa svojim profesorom.
 
Posebno nas veseli ovako izniman odaziv koji pokazuje volju za očuvanjem suhozidne gradnje  koja je upisana na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine. 
 

Aktivni odmor

Vidi sve
 

Nagrada Plavi cvijet 2012.

Akcija PLAVI CVIJET Hrvatske turističke zajednice uključuje ocjenjivanje uređenosti turističkih mjesta primorske Hrvatske kao cjeline i pojedinačnih elemenata.

Brela -
Vlažnost -
Tlak zraka -
Vidljivost -
Vjetar -
© TZ Brela 2014.       Development:   nove vibracije logo Nove vibracije d.o.o.