logo small
hr | en | de | cz | it | fr | pl | si | ru | sk

BRELA - Memorijalni skup "Glavno da se klajmba" 2020.

09.10.2020.
Organizator: HRVATSKI PLANINARSKI SAVEZ / CROATIAN MOUNTAINEERING ASSOCIATION
 
NAPOMENA: U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije, skup će biti otkazan. Molimo sve sudionike da se pridržavaju svih preporučenih mjera.
 
Drage ljubiteljice i dragi ljubitelji Biokova i biokovskih stijena! Ove godine vas s ponosom pozivamo na deseto izdanje našeg memorijalnog skupa Glavno da se klajmba, koji je pokrenut u jesen 2011. godine u čast naših alpinista Tonija Rosa, Igora Skendera i Martina Užarevića.
 
Izuzetno smo ponosni što smo uz veliku pomoć članova SAK Ekstrem, AO Velebit i AO Željezničar tolike godine uspjeli održati ovaj skup na životu te se nadamo da ćemo još dugo nastaviti s ovom lijepom tradicijom druženja i penjanja na moćnom i prelijepom Biokovu. Ovim putem zahvaljujemo svima koji s godinama pomagali u organizaciji ovog našeg logora, koji je postao najveće okupljanje ovakve vrste u regiji, a vjerojatno i šire.
 
Ove godine GDSK će se održati od petka, 9. listopada do nedjelje 11. listopada na Gornjem Kričku (Brela). Kao i prethodnih godina, bit će osiguran prostor za šatore, no ove godine, zbog poštivanja mjera zaštite od COVID-19, ograničit ćemo broj ljudi koji mogu spavati u sportskoj dvorani. U dvorani će biti dozvoljeno noćenje za 20 ljudi, a mjesto u dvorani možete osigurati u prijavi. Prvih 20, koji napomenu da žele noćiti u dvorani, ostvaruje pravo na mjesto. Večera za sudionike bit će organizirana u petak i u subotu navečer. Također molimo sve zainteresirane za predavanje, koje će se održati u subotu, da ponesu maske te da ih nose u dvorani za vrijeme predavanja. Pratit ćemo naputke pa ćemo također na vrijeme najaviti moguć broj sudionika predavanja.
 
U subotu, 10. listopada u 19.15 sudionici GDSK-a moći će poslušati kratku prezentaciju o povijesti skupa, a u 19.30 slijedi vrhunac subotnje večeri - predavanje Borisa Čujića, legende hrvatskog penjanja, koji je svojim usponima ali i svojim velikim entuzijazmom i nesebičnim radom na novim smjerovima te penjačkim vodičima zadivio i zadužio generacije hrvatskih penjača. Nakon predavanja zainteresirani će moći kupiti Borisovu knjigu koja je izašla u izdanju Libricona, „Zlatne godine“. Sudionici skupa će također moći razgledati izložbu fotografija s prethodnih skupova. Tradicionalne majice moći će se nabaviti u petak i u subotu u popodnevnim satima. Ovogodišnje majice dizajnirao je zagrebački penjač, fotograf i grafički dizajner Bojan Haron Markičević.
 
Boris Čujić jedan je od najistaknutijih predstavnika srednje generacije hrvatskih alpinista i jedan od pionira sportskog penjanja u Hrvatskoj. Tijekom svoje duge i bogate karijere penjao se u stijenama širom svijeta, od Kleka i Paklenice, preko slovenskih i središnjih Alpa do grandioznih monolitnih stupova Grenlanda, Patagonije i Tasmanije; okušavao se u zaleđenim slapovima čarobnog Zelenog vira i ledenim svijećama talijanskih Dolomita; pomicao granice hrvatskog sportskog penjanja u penjalištima širom Istre i Dalmacije, ali i Amerike i Australije. No, njegov doprinos hrvatskom alpinizmu, a posebno sportskom penjanju, ne mjeri se samo metrima ispenjanih stijena. Čujić je otkrio i opremio velik broj penjališta širom Hrvatske i time uvelike doprinio popularizaciji sportskog penjanja. Dugogodišnjim angažmanom u Nacionalnom parku Paklenica penjanje u toj svima omiljenoj penjačkoj destinaciji učinio je sigurnijim. I na kraju, odgojio je juniorskog svjetskog prvaka u sportskom penjanju, atraktivnoj sportskoj disciplini koja će od sljedećih Olimpijskih igara biti u programu ove najveće svjetske sportske priredbe.
 
Molimo da svoj dolazak najavite na sljedeću e-mail adresu: glavno.da.se.klajmba1@gmail.com. Prijave ne moraju biti pojedinačne, a na istu adresu možete pisati i ukoliko imate kakvih pitanja vezanih uz skup. U prijavama napišite iz kojeg ste društva te datum, mjesto i državu rođenja, vrstu isprave (putovnica ili osobna iskaznica) te broj isprave (podaci potrebni za turističku zajednicu- kako bismo olakšali prijavu). Molimo da prijave pošaljete do 5. listopada zbog lakše organizacije obroka za sudionike.
 
Uslijed mjera zaštite od COVID-19, molimo da u prijavi navedete želite li osigurati mjesto za spavanje u dvorani; prvih 20 sudionika koji rezerviraju smještaj u dvorani će imati osigurana mjesta za spavanje.

Aktivni odmor

Vidi sve
 

Nagrada Plavi cvijet 2012.

Akcija PLAVI CVIJET Hrvatske turističke zajednice uključuje ocjenjivanje uređenosti turističkih mjesta primorske Hrvatske kao cjeline i pojedinačnih elemenata.

Brela 4°C
Vlažnost 60.2 %
Tlak zraka 1004 hPa
Vidljivost 10 km
Vjetar 13 kph
© TZ Brela 2014.       Development:   nove vibracije logo Nove vibracije d.o.o.