logo small
hr | en | de | cz | it | fr | pl | si | ru | sk

Koronavirus - informacije za turiste i domaćine

(Ažurirano 17.05.2020.)

Europska komisija preporučila je postupno i koordinirano ukidanje ograničenja putovanja između država članica ili regija u njima koje imaju sličnu epidemiološku situaciju.
Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je da otvaranje granica ovisi o svakoj pojedinoj državi članici, koja će, prije svega, pregovarati sa svojim susjedima.
 
#FromHomeToTheDestination (Od kuće do odredišta)
Ministar je kazao da su već dogovoreni koridori putem kojih će turisti moći doći u Hrvatsku, a to se odnosi  na preporučena mjesta gdje se mogu zaustaviti, napuniti gorivo ili kupiti hranu na putu do svog odredišta. 
 
ULAZ U HRVATSKU I GRANICE
Dana 11. svibnja, ponovo su otvoreni granični prijelazi na glavnim rutama, ali s ograničenim ulaskom u Hrvatsku. 
 
Ukoliko strani državljanin želi prijeći državnu granicu mora zadovoljiti jedan od sljedećih uvjeta:
 
- Posjedovati dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili plovila (moguće i nositelj leasinga), ILI dolazi na sprovod u Republiku Hrvatsku (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje). Po zadovoljenju uvjeta, tim stranim državljanima omogućava se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boraviti odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, kontakt broj telefona i vrijeme boravka – kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.
 
- Posjedovati dokumentaciju kojom dokazuju poziv gospodarskog subjekta u Republiku Hrvatsku, interes gospodarskog subjekta za njihov dolazak u Republiku Hrvatsku, ili poziv na poslovni sastanak. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti te kontakt broj telefona i vrijeme boravka – kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.
 
Svi ostali strani državljani koje imaju neki poslovni razlog, kojeg se u ovome času ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je uputiti da svoju namjeru prelaska državne granice (ulaska u Republiku Hrvatsku) najave na uzg.covid@mup.hr  te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.
 
Pravila za ulazak olakšana su kako bi se uklonila potreba za 14-dnevnim periodom samoizolacije, ali posjetiteljima se savjetuje da slijede propisane mjere.
U ovom trenu, kao što je gore spomenuto, granice su zatvorene za ono što bi se smatralo normalnim putovanjem, s izuzetkom gore navedenog.
Europska unija: Europska komisija preporučila je da do 15. lipnja vanjske granice EU-a ostanu zatvorene za manje bitna putovanja iz zemalja koje nisu članice EU, uz obrazloženje da "situacija ostaje krhka i u Europi i u svijetu". Dužnosnici EU-a izjavili su da zemlje članice trebaju dati prednost putovanjima unutar članica prije nego što omoguće putovanja izvan EU.
 
 
POSTOJE LI LETOVI ZA HRVATSKU?
Hrvatska trenutno održava jedan let dnevno na relaciji Zagreb – Frankfurt – Zagreb kojim upravlja kompanija Croatia Airlines. Croatia Airlines trenutno razmatra ponovno uspostavljanje drugih letova, i to za Amsterdam, Bruxelles i London, ali se čekaju daljnja odobrenja. Za više informacija o letovima aviokompanije Croatia Airlines, predlažemo da posjetite njihovu WEB STRANICU.
 
POSTOJE LI DOMAĆI LETOVI UNUTAR HRVATSKE?
Domaći letovi su ponovno započeli i u ovom trenu to su letovi između Zagreba i Splita te Zagreba i Dubrovnika. Ovim letovima upravlja kompanija Croatia Airlines i više informacija možete pronaći OVDJE
 
JESU LI U HRVATSKOJ OTVORENI HOTELI, SMJEŠTAJ KOD DOMAĆINA (APARTMANI, SOBE) I OSTALI SMJEŠTAJ?
Važno je naglasiti kako smještajni objekti, za sam smještaj, nisu zabranjeni, već zbog zatvaranja granica i ograničenja nametnutih ugostiteljskim objektima i restoranima, većina objekata ostala je zatvorena zbog ekonomskih te zdravstvenih i sigurnosnih razloga. Međutim, kako je planirano popuštanje mjera od 11. svibnja, uz obavezno poštivanje i provedbu propisanih zdravstvenih i sigurnosnih mjera,u tijeku je postupno otvaranje hotela i kampova sa svim pratećim objektima kao i individualnim smještajnim objektima koji se odluče započeti s poslovanjem, a ovisno o otvaranju državnih granica, odnosno potražnje na tržištu.
 
Hoteli u Brelima pripremaju se za otvaranje, više informacija možete pronaći OVDJE
Smještaj kod domaćina (sobe, apartmani, kuće za najam) u Brelima spremni su za otvaranje (slobodno pošaljite upit). Više informacija možete pronaći direktnim kontaktom s DOMAĆINOM ili putem TURISTIČKIH AGENCIJA  ILI raznih online portala.
 
JESU LI RESTORANI OTVORENI?
od 11. svibnja, restoranima i kafićima dozvoljeno je otvaranje uz mogućnost sjedenja vani te uz poštivanje i provedbu propisanih zdravstvenih i sigurnosnih mjera. Kako će mjere nastaviti popuštati i nakon odobrenja Tijela za civilnu zaštitu tijekom predstojećih tjedana, očekujemo kako će rad ugostiteljskih objekata ponovno biti u punom pogonu.
 
Za sada, u Brelima je otvoren jedan restoran (restoran Hrast),  nekoliko kafića (Nipper, Surf) i slastičarnica/kavana (Roma). 
FUNKCIONIRA LI JAVNI PRIJEVOZ U HRVATSKOJ?
Počevši od 11. svibnja putovanje između regija u Hrvatskoj više nije ograničeno i na snagu je ponovno nastupila uspostava različitih autobusnih linija između gradova i regija u Hrvatskoj.

FUNKCIONIRA LI JAVNI TRAJEKTNI PRIJEVOZ U HRVATSKOJ?
Trenutno postoji ograničen trajektni prijevoz na različite hrvatske otoke uz pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih mjera koji podliježe ograničenjima nametnutim od Agencije za civilnu zaštitu, a stupio je na snagu od 11. svibnja čime je omogućena sloboda kretanja unutar Hrvatske bez potrebe posebne dozvole. Putovanje do i sa svih hrvatskih otoka je sada moguće, s izuzetkom za otok Brača, za koji je na snazi produžena 14-dnevna izolacija. Putovanja s i na otok je ograničeno i u ovom trenu zahtijeva posebne dozvole. Više informacija o trajektnim linijama kojima upravlja trajektna kompanija Jadrolinija možete pronaći OVDJE
 
BUDI ODGOVORAN, OSTANI SIGURAN
Sukladno smjernicama koje je izdala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), savjetujemo da se pridržavate sljedećih mjera:
• Držite distancu od  najmanje metar dalje od drugih ljudi i, gdje god je to moguće, izbjegavajte gužve
• Često perite ruke, i to najmanje 20 do 30 sekundi
• pokrijte nos i usta maramicom kad kišete ili kašljete (ne rukama)
• redovito prebrišite površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.
• Osobama s temperaturom višom od 37,5 ° preporučuje se da ostanu kod kuće, što je više moguće ograničavaju sve socijalne kontakte i potraže liječničku pomoć.
Ovdje možete pronaći najnovije vijesti sa službene web stranice vlade za točne i provjerene informacije o Coronavirusu: KORONAVIRUS.HR 
 
ILI

službenu stranicu HTZ

Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu!

Preporuke za rad hotela i iznajmljivača

11.05. Upute HZJZ za rad ugostiteljskih objekata

11.05. Preporuke za rad frizerskih salona i brijačnica tijekom epidemije COVID-19

09.05. Promjene u prelasku preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske

 

 

Aktivni odmor

Vidi sve
 

Nagrada Plavi cvijet 2012.

Akcija PLAVI CVIJET Hrvatske turističke zajednice uključuje ocjenjivanje uređenosti turističkih mjesta primorske Hrvatske kao cjeline i pojedinačnih elemenata.

Brela -
Vlažnost -
Tlak zraka -
Vidljivost -
Vjetar -
© TZ Brela 2014.       Development:   nove vibracije logo Nove vibracije d.o.o.