logo small
hr | en | de | cz | it | fr | pl | si | ru | sk

Biciklistička utrka: Uspon na Biokovo 2019.

19.05.2019.

START: MAKARSKA - CILJ: SV. JURE

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikost i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, te Tjedna parkova Hrvatske u nedjelju 19. svibnja 2019. godine sa startom u 10 sati sa rive u Makarskoj, po šesti put kreće biciklistička utrka Makarska-Sv. Jure u Parku prirode Biokovo u organizaciji Biciklističkog kluba „Makarska“ i potporu Javne ustanove „Park prirode Biokovo“,Grada Makarska,TZG Makarska i TZO Tučepi, Podgora, Brela i Gradca
Datum održavanja Međunarodnog biciklističkog uspona na planinu Biokovo (u daljnjem tekstu uspon) je nedjelja, 19. 05. 2019. godine. U slučaju vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta uspon će biti odgođen. 
Asfaltirana staza duljine 32 km, od 0 (1) do 1762 metra nadmorske visine (u daljnjem tekstu mnv).  Vrijeme prošlogodišnjeg pobjednika R. Kralja je ispod 95 minuta (1:31:30).
 
PRAVO NASTUPA
Pravo nastupa na usponu „Biokovo 2019“ imaju sve punoljetne osobe, a također i maloljetne osobe uz pismeno odobrenje roditelja ili staratelja (odobrenje se potpisuje prije starta ili donosi sa sobom). Obavezna zaštitna kaciga od starta do cilja.
 
KATEGORIJE
1. Brdski bicikli – muškarci (potkategorije prema godinama starosti: do 20 godina, od  20 do 30, od 30 do 40, od 40 do 50, preko 50 godina)
    * brdski bicikli s gumama od 1.9 inča i širim
2. Brdski bicikli  –  žene (potkategorije uzrasta uz uvjet da  starta veći broj )
    * brdski bicikli s gumama od 1.9 inča i širim
3. Cestovni bicikli – muškarci  (potkategorije prema godinama starosti: do 20 godina, od 20 do 30, od 30 do 40, od 40 do 50, preko 50 godina) 
    *  cestovni bicikli, treking i brdski bicikli s gumama širine ispod 1.9 inča
4. Cestovni bicikli – žene ( potkategorije uzrasta uz uvjet da starta veći broj )
* cestovni bicikli, treking i brdski bicikli s gumama širine ispod 1.9 inča
5. Najstariji učesnik koji stigne na cilj za vrijeme utrke
6. Najmlađi učesnik koji stigne na cilj za vrijeme trajanja utrke.
Obaranje rekorda staze se nagrađuje posebnom novčanom nagradom od 3.000 kuna.
 
PRIJAVE I STARTNINA
Prijave se primaju u razdoblju do dana Uspona ili na sam dan Uspona do 9:45 sati (pri registraciji sudionika). Startnina iznosi 100 kn (za maloljetnike do 18 godina startnina je umanjena te iznosi 50 kuna). Uplata startnine (od dana raspisa Uspona do dana prije starta) na račun - Biciklistički klub Makarska (IBAN: HR67 2407 0001 1006 1865 9). 
Pod platitelj upisati ime i prezime sudionika Uspona, model 01 i u pozivu na broj datum rođenja, u opisu plaćanja: ime i prezime, destinacija/klub. Prijava i startnina se mogu regulirati i na sam dan Uspona (prilikom prijave na startu), ali je startnina tada uvećana za 50%. Kopiju uplatnice imajte kod sebe pri prijavi na startu Uspona. Molimo sve učesnike da se prijave i navedu potrebnu veličinu majice te približan broj osoba u pratnji na e-mail: zidic.neno@gmail.com ili zvonko.mateljak@gmail.com ili na našu facebook stranicu: BK Makarska https://www.facebook.com/bkmakarska/ preko poruka ili obavijesti.
 
Startnina pokriva sljedeće: 
  ulaz u Park prirode Biokovo (pratnja ne plaća ulaz i za njih je ulaz besplatan)
  majica
  okrjepa na stazi 
  ručak 
  transfer opreme start-cilj (ruksaci s odjećom i sl.)
  osiguranje natjecatelja.

PROGRAM UTRKE
Start utrke je na rivi u Makarskoj ispred zgrade Grada u 10:00 sati s visinske kote 0(1) mnv (registracija sudionika od 8:00 do 9:50 sati na rivi nasuprot velikoga mula-ulaz u zgradu grada Makarska). Zatvoreni start je u pratnji policije do prelaska magistrale (državna cesta D-8) u smjeru Vrgorac (državnom cestom D-512) do skretanja na stazu za vrh Sveti Jure odnosno ulaz u Park prirode Biokovo (to je oko 7 km od starta). Promet neće biti zatvoren pa se treba ponašati u skladu sa zakonom o prometu, a ulaz u Park prirode bit će zatvoren do 15:00 sati za sve osim za sudionike utrke (natjecatelje, pratnju, osobe iz organizacije i slično). Parking je osiguran za sve učesnike na lokaciji pored rive i ŠRD“Arbun“ - Šetalište Sv.Petra 2 /Plišćevac/.
Cilj utrke je najviši vrh planine Biokovo - Sveti  Jure (1762 mnv). Na stazi će biti osigurana okrjepa na nekoliko mjesta ovisno o vremenskim uvjetima. Prilikom prijave vozači moraju registrirati i pratnju kako bi isti mogli ući u Park prirode također besplatno. 
Sudionici utrke voze na vlastitu odgovornost i organizator ne odgovara za štetu koju vozač nanese sebi, okolini ili trećoj osobi. Vrijeme se mjeri štopericom, sudac je na startu, kao i na cilju na vrhu Sv. Jure.  Završetak utrke je u 14 sati. Ova rekreativna utrka se organizira sukladno Pravilniku za rekreativna biciklistička događanja Hrvatskog biciklističkog saveza.

NAGRADE 
Nagrade su novčane (za prve četiri kategorije nagrađuju se prvo, drugo i treće mjesto) te medalje za osvojeno prvo drugo i treće mjesto po svim potkategorijama, a za kategorije 5 i 6 medalju dobiva po jedna osoba. Obaranje rekorda staze se nagrađuje posebnom jedinstvenom novčanom nagradom od 3.000 kuna.
 
RUČAK I DODJELA NAGRADA
Po završetku utrke predviđena je svečanost okupljanja sudionika s podjelom nagrada i priznanja po Raspisu i ručkom  ispred ŠRD „Arbun“ na Plišćevcu (kod hotela Miramare).
 
POSEBNA POZORNOST
Prilikom Uspona, a naročito pri povratku u Makarsku nužan je oprez, staza ima oštećenja , a  pri povratku promet stazom u smjeru Makarske neće biti zatvoren (za učesnike osiguran je prevoz nazad).    Molimo vas, čuvajmo našu prirodu i biološku raznolikost Biokova!
 

Aktivni odmor

Vidi sve
 

Nagrada Plavi cvijet 2012.

Akcija PLAVI CVIJET Hrvatske turističke zajednice uključuje ocjenjivanje uređenosti turističkih mjesta primorske Hrvatske kao cjeline i pojedinačnih elemenata.

Brela 9°C
Vlažnost 76.0 %
Tlak zraka 1018 hPa
Vidljivost 10 km
Vjetar 9.4 kph
© TZ Brela 2014.       Development:   nove vibracije logo Nove vibracije d.o.o.