logo small
hr | en | de | cz | it | fr | pl | si | ru | sk

Obilježavanje 50.-te godišnjice prve turističke nagrade Brela: "Brela - Šampion turizma 1968."

26.10.2018.

Obilježavanje 50.-te obljetnice 1. turističke nagrade Brela "Šampion turizma" 1968.-2018.

U petak, 26. listopada obilježit ćemo i 50.-tu obljetnicu prve turističke nagrade Brela – Šampion turizma koju su Brela dobila 1968.g. kao najljepša destinacija Jadrana, a hotel Maestral proglašen je najboljim hotelom.

Između ostalog, nadamo se posjeti gosp. Ante Rožića, a ovom prilikom bit će postavljena i izložba koja se sastoji od fotografija iz arhive nedavno preminulog doajena hrvatske fotografije Aleksandra Karolyia, kolor fotografije arhive firme Turistkomerc, originalnih nacrta, novo napravljenih maketa, novih analitičkih crteža, te video-intervjua. 

Općina Brela podijelit će zahvalnice zaslužnima za doprinos turizmu Brela.

 

Izložba: SUNČANA STRANA MODERNIZMA
Fragmenti turističke arhitektura u Hrvatskoj, 1965.-1971.
 
Povodom obilježavanja 50-te obljetnice prve turističke nagrade Brela „Šampion turizma“, u Hotelu Maestral u Brelima arhitekata Julija DeLuce, Ante Rožića i Matije Salaja, te autora interijera Bernarda Bernardija postavlja se izložba Sunčana strana modernizma, čiji važan dio čini upravo serija realizacija turističkih projekata doajena hrvatske arhitekture Ante Rožića koji je upravo u Brelima ostvario neke od svojih neznačajnijih radova. Hotel Maestral jedno je od kanonskih djela hrvatskog visokog modernizma, možda i najljepši hotel na hrvatskoj jadranskoj obali i ishodišni projekt izložbe, a danas je preventivno zaštićen kao kulturno dobro. Hotel je još uvijek u gotovo netaknutom stanju, a elegantni i sofisticirani javni prostori hotela sjajan su okvir za izložbu koja prati evoluciju turističkih tipologija na prijelazu sa 1960-ih na 1970-te, kada upravo Brela postaju svjetski relevantno mjesto arhitektonskih istraživanja. Tome u prilog govori i činjenica da su turistički projekti u Brelima, ali i drugdje na hrvatskoj jadranskoj obali, važan dio izložbe Concrete Utopia (Konkretna utopija) postavljenoj u Museum of Modern Art u New Yorku gdje su i predstavljeni kroz iste analitičke aksonometrije koje će biti pokazane i u Hotelu Maestral. Namjera ove izložbe, pa i virutalne veze New Yorka i Brela, MoMA NY i Hotela Maestral, je ukazati na izuzetnu kulturnu vrijednost naših hotela, a naročito Hotela Maestral o čijoj budućnosti treba pažljivo razmisliti.
 

 


docx:Izložba "Sunčana strana modernizma"

Aktivni odmor

Vidi sve
 

Nagrada Plavi cvijet 2012.

Akcija PLAVI CVIJET Hrvatske turističke zajednice uključuje ocjenjivanje uređenosti turističkih mjesta primorske Hrvatske kao cjeline i pojedinačnih elemenata.

Brela 14°C
Vlažnost 58.5 %
Tlak zraka 1020 hPa
Vidljivost 10 km
Vjetar 7.6 kph
© TZ Brela 2014.       Development:   nove vibracije logo Nove vibracije d.o.o.