hr | en | de | cz | it | fr | pl | si | ru | sk

Obilježavanje 50.-te godišnjice prve turističke nagrade Brela: "Brela - Šampion turizma 1968."

26.10.2018.

Obilježavanje 50.-te obljetnice 1. turističke nagrade Brela "Šampion turizma" 1968.-2018.

U petak, 26. listopada obilježit ćemo i 50.-tu obljetnicu prve turističke nagrade Brela – Šampion turizma koju su Brela dobila 1968.g. kao najljepša destinacija Jadrana, a hotel Maestral proglašen je najboljim hotelom.

Između ostalog, nadamo se posjeti gosp. Ante Rožića, a ovom prilikom bit će postavljena i izložba koja se sastoji od fotografija iz arhive nedavno preminulog doajena hrvatske fotografije Aleksandra Karolyia, kolor fotografije arhive firme Turistkomerc, originalnih nacrta, novo napravljenih maketa, novih analitičkih crteža, te video-intervjua. 

Općina Brela podijelit će zahvalnice zaslužnima za doprinos turizmu Brela.

 

Izložba: SUNČANA STRANA MODERNIZMA
Fragmenti turističke arhitektura u Hrvatskoj, 1965.-1971.
 
Povodom obilježavanja 50-te obljetnice prve turističke nagrade Brela „Šampion turizma“, u Hotelu Maestral u Brelima arhitekata Julija DeLuce, Ante Rožića i Matije Salaja, te autora interijera Bernarda Bernardija postavlja se izložba Sunčana strana modernizma, čiji važan dio čini upravo serija realizacija turističkih projekata doajena hrvatske arhitekture Ante Rožića koji je upravo u Brelima ostvario neke od svojih neznačajnijih radova. Hotel Maestral jedno je od kanonskih djela hrvatskog visokog modernizma, možda i najljepši hotel na hrvatskoj jadranskoj obali i ishodišni projekt izložbe, a danas je preventivno zaštićen kao kulturno dobro. Hotel je još uvijek u gotovo netaknutom stanju, a elegantni i sofisticirani javni prostori hotela sjajan su okvir za izložbu koja prati evoluciju turističkih tipologija na prijelazu sa 1960-ih na 1970-te, kada upravo Brela postaju svjetski relevantno mjesto arhitektonskih istraživanja. Tome u prilog govori i činjenica da su turistički projekti u Brelima, ali i drugdje na hrvatskoj jadranskoj obali, važan dio izložbe Concrete Utopia (Konkretna utopija) postavljenoj u Museum of Modern Art u New Yorku gdje su i predstavljeni kroz iste analitičke aksonometrije koje će biti pokazane i u Hotelu Maestral. Namjera ove izložbe, pa i virutalne veze New Yorka i Brela, MoMA NY i Hotela Maestral, je ukazati na izuzetnu kulturnu vrijednost naših hotela, a naročito Hotela Maestral o čijoj budućnosti treba pažljivo razmisliti.
 

 


docxIzložba "Sunčana strana modernizma"

Aktivni odmor

Vidi sve
 

Nagrada Plavi cvijet 2012.

Akcija PLAVI CVIJET Hrvatske turističke zajednice uključuje ocjenjivanje uređenosti turističkih mjesta primorske Hrvatske kao cjeline i pojedinačnih elemenata.

Brela 7°C
Vlažnost 52.6 %
Tlak zraka 1016 hPa
Vidljivost 10 km
Vjetar 16.6 kph
© TZ Brela 2014.       Development:   Nove vibracije d.o.o.