logo small
hr | en | de | cz | it | fr | pl | si | ru | sk

Gastronomija

 

 

Počastite svoja osjetila okusima i mirisima Dalmacije i uživajte u pomno pripremljenim jelima samo u vašu čast. Osjetite čari vrhunskog maslinovog ulja i sjajnih vina.

Maslinovo ulje simbol je zdrave, mediteranske prehrane, ali i vrhunskog gastronomskog užitka.

Okusite li pravi dalmatinski pršut, osjetit ćete i mirise bure i mora gdje je dozrijevao na način kako su to započeli naši stari prije puno, puno godina.

Pašticada je jelo od goveđeg mesa (frikando) koje se u Dalmaciji priprema najčešće za velike fešte i slavlja. Najčešće se poslužuje uz domaće njoke od krumpira. Za nju možemo reći da je kruna dalmatinske kuhinje. Kažu da recepata za pašticadu ima koliko ima i Dalmatinki. Svaka kuharica ili kuhar ima svoj tajni sastojak. Čiji recept je najbolji? Nemojte se s tim opterećivati, samo se prepustite!

Jela pod pekom podrazumijevaju tradicionalni način pripreme hrane u plitkoj posudi pod zagrijanim željeznim poklopcem (zvonom). Hrana se ovdje istodobno peče i kuha, što joj daje posebnu notu. Pod pekom se može naći meso, riba, hobotnica, lignje i slično, a spremaju se s krumpirom. Nekako se uobičajilo da su nam muškarci stručnjaci za pripremu ovog jela. Uglavnom se priprema i jede u društvu (i za društvo). Iako priprema izgleda jednostavno, ovo je posao za pravog majstora.

Brujet je još jedno tipično dalmatinsko jelo. Temelj dobrog brujeta je svakako friška riba, I to po mogućnosti nekoliko različitih vrsta tamnije ribe. U kombinaciji s purom (palentom) i čašicom domaćeg crnog vina, čini ukusno i zdravo jelo.

Blitvenjak je tradicionalni breljanski kolač koji se radi od blitve. Slatko i blitva? Na prvu možda zvuči neobično, ali je jako ukusno jelo. Donosimo vam i recept da se ne zaboravi, a možda da ga i sami ispečete. Zašto ne, po pripremi spada u grupu jednostavnijih jela.
Recept preuzmi ovdje.

Aktivni odmor

Vidi sve
 

Nagrada Plavi cvijet 2012.

Akcija PLAVI CVIJET Hrvatske turističke zajednice uključuje ocjenjivanje uređenosti turističkih mjesta primorske Hrvatske kao cjeline i pojedinačnih elemenata.

Brela 28°C
Vlažnost 51.3 %
Tlak zraka 1008 hPa
Vidljivost 10 km
Vjetar 7.6 kph
© TZ Brela 2014.       Development:   nove vibracije logo Nove vibracije d.o.o.