Gastronomija
Počastite svoja osjetila okusima i mirisima Dalmacije i uživajte u pomno pripremljenim jelima samo u vašu čast. Osjetite čari vrhunskog maslinovog ulja i sjajnih vina.
Maslinovo ulje simbol je zdrave, mediteranske prehrane, ali i vrhunskog gastronomskog užitka.
Okusite li pravi dalmatinski pršut, osjetit ćete i mirise bure i mora gdje je dozrijevao na način kako su to započeli naši stari prije puno, puno godina.
Pašticada je jelo od goveđeg mesa (frikando) koje se u Dalmaciji priprema najčešće za velike fešte i slavlja. Najčešće se poslužuje uz domaće njoke od krumpira. Za nju možemo reći da je kruna dalmatinske kuhinje. Kažu da recepata za pašticadu ima koliko ima i Dalmatinki. Svaka kuharica ili kuhar ima svoj tajni sastojak. Čiji recept je najbolji? Nemojte se s tim opterećivati, samo se prepustite!
Jela pod pekom podrazumijevaju tradicionalni način pripreme hrane u plitkoj posudi pod zagrijanim željeznim poklopcem (zvonom). Hrana se ovdje istodobno peče i kuha, što joj daje posebnu notu. Pod pekom se može naći meso, riba, hobotnica, lignje i slično, a spremaju se s krumpirom. Nekako se uobičajilo da su nam muškarci stručnjaci za pripremu ovog jela. Uglavnom se priprema i jede u društvu (i za društvo). Iako priprema izgleda jednostavno, ovo je posao za pravog majstora.
Brujet je još jedno tipično dalmatinsko jelo. Temelj dobrog brujeta je svakako friška riba, I to po mogućnosti nekoliko različitih vrsta tamnije ribe. U kombinaciji s purom (palentom) i čašicom domaćeg crnog vina, čini ukusno i zdravo jelo.
Blitvenjak je tradicionalni breljanski kolač koji se radi od blitve. Slatko i blitva? Na prvu možda zvuči neobično, ali je jako ukusno jelo. Donosimo vam i recept da se ne zaboravi, a možda da ga i sami ispečete. Zašto ne, po pripremi spada u grupu jednostavnijih jela.
Recept:
Maslinovo ulje simbol je zdrave, mediteranske prehrane, ali i vrhunskog gastronomskog užitka.
Okusite li pravi dalmatinski pršut, osjetit ćete i mirise bure i mora gdje je dozrijevao na način kako su to započeli naši stari prije puno, puno godina.
Pašticada je jelo od goveđeg mesa (frikando) koje se u Dalmaciji priprema najčešće za velike fešte i slavlja. Najčešće se poslužuje uz domaće njoke od krumpira. Za nju možemo reći da je kruna dalmatinske kuhinje. Kažu da recepata za pašticadu ima koliko ima i Dalmatinki. Svaka kuharica ili kuhar ima svoj tajni sastojak. Čiji recept je najbolji? Nemojte se s tim opterećivati, samo se prepustite!
Jela pod pekom podrazumijevaju tradicionalni način pripreme hrane u plitkoj posudi pod zagrijanim željeznim poklopcem (zvonom). Hrana se ovdje istodobno peče i kuha, što joj daje posebnu notu. Pod pekom se može naći meso, riba, hobotnica, lignje i slično, a spremaju se s krumpirom. Nekako se uobičajilo da su nam muškarci stručnjaci za pripremu ovog jela. Uglavnom se priprema i jede u društvu (i za društvo). Iako priprema izgleda jednostavno, ovo je posao za pravog majstora.
Brujet je još jedno tipično dalmatinsko jelo. Temelj dobrog brujeta je svakako friška riba, I to po mogućnosti nekoliko različitih vrsta tamnije ribe. U kombinaciji s purom (palentom) i čašicom domaćeg crnog vina, čini ukusno i zdravo jelo.
Blitvenjak je tradicionalni breljanski kolač koji se radi od blitve. Slatko i blitva? Na prvu možda zvuči neobično, ali je jako ukusno jelo. Donosimo vam i recept da se ne zaboravi, a možda da ga i sami ispečete. Zašto ne, po pripremi spada u grupu jednostavnijih jela.
Recept:
Nadjev: ½ kg očišćene blitve, 2 dl ulja, 20 dag šećera, 2 cimeta, 3 vanilin šećera, 10 dag grožđica, malo soli
Tijesto: 40 dag brašna, 4 žlice ulja, 5 dag maslaca, 9 dag šećera, vanilin šećer, malo soli, voda
Priprema: Zamijesiti tijesto, zatim ga podijeliti u dvije kugle, pustite da malo odstoji.
Blitvu izrezati što sitnije (3-4 mm), dodati šećer, cimet, vanilin šećer, sol, ulje i grožđice. Tijesto tanko razvaljati. Jedan dio tijesta položit u tepsiju, staviti nadjev, te ga poklopiti drugim dijelom tijesta. Peći na 180° oko 30 minuta. Kada je kolač pečen, pospite ga šećerom u prahu.
Nagrada Plavi cvijet 2012.
Akcija PLAVI CVIJET Hrvatske turističke zajednice uključuje ocjenjivanje uređenosti turističkih mjesta primorske Hrvatske kao cjeline i pojedinačnih elemenata.
Brela -

Vlažnost | - |
Tlak zraka | - |
Vidljivost | - |
Vjetar | - |