logo small
hr | en | de | cz | it | fr | pl | si | ru | sk

Gastronomija

 

 

Počastite svoja osjetila okusima i mirisima Dalmacije i uživajte u pomno pripremljenim jelima samo u vašu čast. Osjetite čari vrhunskog maslinovog ulja i sjajnih vina.

Maslinovo ulje simbol je zdrave, mediteranske prehrane, ali i vrhunskog gastronomskog užitka.

Okusite li pravi dalmatinski pršut, osjetit ćete i mirise bure i mora gdje je dozrijevao na način kako su to započeli naši stari prije puno, puno godina.

Pašticada je jelo od goveđeg mesa (frikando) koje se u Dalmaciji priprema najčešće za velike fešte i slavlja. Najčešće se poslužuje uz domaće njoke od krumpira. Za nju možemo reći da je kruna dalmatinske kuhinje. Kažu da recepata za pašticadu ima koliko ima i Dalmatinki. Svaka kuharica ili kuhar ima svoj tajni sastojak. Čiji recept je najbolji? Nemojte se s tim opterećivati, samo se prepustite!

Jela pod pekom podrazumijevaju tradicionalni način pripreme hrane u plitkoj posudi pod zagrijanim željeznim poklopcem (zvonom). Hrana se ovdje istodobno peče i kuha, što joj daje posebnu notu. Pod pekom se može naći meso, riba, hobotnica, lignje i slično, a spremaju se s krumpirom. Nekako se uobičajilo da su nam muškarci stručnjaci za pripremu ovog jela. Uglavnom se priprema i jede u društvu (i za društvo). Iako priprema izgleda jednostavno, ovo je posao za pravog majstora.

Brujet je još jedno tipično dalmatinsko jelo. Temelj dobrog brujeta je svakako friška riba, I to po mogućnosti nekoliko različitih vrsta tamnije ribe. U kombinaciji s purom (palentom) i čašicom domaćeg crnog vina, čini ukusno i zdravo jelo.

Blitvenjak je tradicionalni breljanski kolač koji se radi od blitve. Slatko i blitva? Na prvu možda zvuči neobično, ali je jako ukusno jelo. Donosimo vam i recept da se ne zaboravi, a možda da ga i sami ispečete. Zašto ne, po pripremi spada u grupu jednostavnijih jela.
Recept:
Nadjev:  ½ kg očišćene blitve, 2 dl ulja, 20 dag šećera, 2 cimeta, 3 vanilin šećera, 10 dag grožđica, malo soli  
Tijesto:  40 dag brašna, 4 žlice ulja, 5 dag maslaca, 9 dag šećera, vanilin šećer, malo soli, voda   
Priprema: Zamijesiti tijesto, zatim ga podijeliti u dvije kugle, pustite da malo odstoji. 
Blitvu izrezati što sitnije (3-4 mm), dodati šećer, cimet, vanilin šećer, sol, ulje i grožđice. Tijesto tanko razvaljati. Jedan dio tijesta položit u tepsiju, staviti nadjev, te ga poklopiti drugim dijelom tijesta. Peći na 180° oko 30 minuta. Kada je kolač pečen, pospite ga šećerom u prahu.

 

Aktivni odmor

Vidi sve
 

Nagrada Plavi cvijet 2012.

Akcija PLAVI CVIJET Hrvatske turističke zajednice uključuje ocjenjivanje uređenosti turističkih mjesta primorske Hrvatske kao cjeline i pojedinačnih elemenata.

Brela -
Vlažnost -
Tlak zraka -
Vidljivost -
Vjetar -
© TZ Brela 2014.       Development:   nove vibracije logo Nove vibracije d.o.o.