hr | en | de | cz | it | fr | pl | si | ru | sk

Gastronomija

 

 

Počastite svoja osjetila okusima i mirisima Dalmacije i uživajte u pomno pripremljenim jelima samo u vašu čast. Osjetite čari vrhunskog maslinovog ulja i sjajnih vina.

Maslinovo ulje simbol je zdrave, mediteranske prehrane, ali i vrhunskog gastronomskog užitka.

Okusite li pravi dalmatinski pršut, osjetit ćete i mirise bure i mora gdje je dozrijevao na način kako su to započeli naši stari prije puno, puno godina.

Pašticada je jelo od goveđeg mesa (frikando) koje se u Dalmaciji priprema najčešće za velike fešte i slavlja. Najčešće se poslužuje uz domaće njoke od krumpira. Za nju možemo reći da je kruna dalmatinske kuhinje. Kažu da recepata za pašticadu ima koliko ima i Dalmatinki. Svaka kuharica ili kuhar ima svoj tajni sastojak. Čiji recept je najbolji? Nemojte se s tim opterećivati, samo se prepustite!

Jela pod pekom podrazumijevaju tradicionalni način pripreme hrane u plitkoj posudi pod zagrijanim željeznim poklopcem (zvonom). Hrana se ovdje istodobno peče i kuha, što joj daje posebnu notu. Pod pekom se može naći meso, riba, hobotnica, lignje i slično, a spremaju se s krumpirom. Nekako se uobičajilo da su nam muškarci stručnjaci za pripremu ovog jela. Uglavnom se priprema i jede u društvu (i za društvo). Iako priprema izgleda jednostavno, ovo je posao za pravog majstora.

Brujet je još jedno tipično dalmatinsko jelo. Temelj dobrog brujeta je svakako friška riba, I to po mogućnosti nekoliko različitih vrsta tamnije ribe. U kombinaciji s purom (palentom) i čašicom domaćeg crnog vina, čini ukusno i zdravo jelo.

Blitvenjak je tradicionalni breljanski kolač koji se radi od blitve. Slatko i blitva? Na prvu možda zvuči neobično, ali je jako ukusno jelo. Donosimo vam i recept da se ne zaboravi, a možda da ga i sami ispečete. Zašto ne, po pripremi spada u grupu jednostavnijih jela.
Recept preuzmi ovdje.

Vinarija

Tijekom odmora kušajte i uživajte u okusima domaćeg vina, maslinovog ulja i meda na seoskom obiteljskom gospodarstvu u Brelima. Smješteno je u staroj obiteljskoj kući uz magistralu (glavna cesta). Ponesite sa sobom kao suvenir - okus i miris Brela i Dalmacije!

Informacije:

Vinarija Filipović
vl. Goran Filipović
Adresa: Breljanska cesta 40A
GSM: +385 (0)91 287 53 90
WEB: Vinarija Filipović

Pizzerie

PIZZERIA SURF Biskupa Bjankovića 1a Brela 21322  tel.: 092 175 17 44 www.pizza-surf.com  

Fast food

Fast food TIP TOP Obala kneza Domagoja 21322 Brela

Aktivni odmor

Vidi sve
 

Nagrada Plavi cvijet 2012.

Akcija PLAVI CVIJET Hrvatske turističke zajednice uključuje ocjenjivanje uređenosti turističkih mjesta primorske Hrvatske kao cjeline i pojedinačnih elemenata.

Brela 35°C
Vlažnost 24.9 %
Tlak zraka 1013 hPa
Vidljivost 10 km
Vjetar 22.3 kph
© TZ Brela 2014.       Development:   Nove vibracije d.o.o.